Házi bivaly

A házi bivaly őseit valószínűleg Kínában háziasították időszámításunk előtt 4 ezer évvel. Innen terjedt el Indiában, Ázsia további részein, Afrikában, végül Európába a Kárpát medencébe is eljutott, ahol először az avarok tartották. Magyarországon a 16. század óta tenyésztik, de már a 11. századból is maradtak fenn írásos emlékek Erdélyből amelyek a bivalyt említik. Kiváló munkaerejéből adódóan előszeretettel dolgoztak vele hazánk nehezen járható, lápos vidékein. 1911-ben számuk meghaladta a 150.000-et, ami a II. világháborút, illetve a hazai gépesítési hullámot követően töredékére csökkent. Napjainkban egyre többen kezdenek bivalytartással foglalkozni, ettől függetlenül elmondható, hogy főként mint genetikai tartalékot és kultúrtörténeti emléket őrizzük. A tenyésztőket a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete fogja össze.

A bivaly szarvai jellegzetesen sarlószerűen felfelé irányulnak. Bőrük sötét árnyalatú, fekete, feketés barna vagy szürkés, ritka szőrzettel rendelkeznek. Az újszülött borjak dús szőrzettel jönnek a világra, ami később ritkulásnak indul.

Marmagassága eléri a 150–180 cm-t. Tömeg tekintetében a tehenek átlagosan 400-800 kg-ot, a bikák 600–700 kg-ot, az ökrök 500–800 kg-ot nyomnak.

Táplálkozását vizsgálva megállapítható, hogy igénytelen állat, megeszi a lápos, mocsaras vidékeken növő kákát, nádat, szittyót és a mocsári füveket is.

A bivaly hármas hasznosítású háziállat. Elsődleges feladata az igavonás volt, ereje meghaladja a szarvasmarháét. A termőföldek megművelése mellett bányákban, fakitermelésben is szerepet játszott.

Teje kiváló minőségű, porcelánfehér színű, kellemes ízű, a tehéntejhez képest vitamintartalma is magasabb. Magas zsírtartalmának köszönhetően (8%) 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak készíteni, ugyanehhez a mennyiséghez 10 liter tehéntej felhasználása szükséges. Olyan híres sajtoknak szolgáltat kiváló alapanyagot, mint a mozzarella, a feta és a cheddar.

A felnőtt példányok húsa sötét vörösesbarna, durva rostú és rendkívül ízletes, több foszfor és vas van benne, mint a marhahúsban.

Mivel meleg éghajlatról származik kényes a hidegre, így telelését istállóban kell megoldani.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. erre a célra fenntartott telephelyei Darassán, Kecskésen illetve Kungyörgyön  találhatóak. Az ún. Nádas-hodály bivalytelepként szolgál, 100 darab tehénnek, 2 darab bikának és azok szaporulaténak ad helyet. A bivaly tenyészidőszaka minden év november 1.-től következő év május 1.-ig tart és háremekben történik (50 tehén és 1 bika csoportosításban).

A növendék bivalyokat elsősorban tenyészállatként hasznosítjuk, illetve húsát feldolgozva szalámiként értékesítjük. Jövőbeni tervek között szerepel egy nagyobb létszámú bika tenyészállomány kialakítása.

Hírek és Aktuálisok

Még több hír

Állataink

Még több eladó állat

Bárányok

Állatparkunk a cikta, cigája, gyimesi racka és a hortobágyi racka juh tenyésztésével és fajf...

Parlagi kecske

Általában egyszínűek, fehérek, vörösek, feketék, testükön egyenletesen hosszú szőrrel bo...

ELÉRHETŐSÉG ÉS VENDÉGLÁTÁS

HORTOBÁGY PUSZTAI ÁLLATPARK www.pusztaiallatpark.hu

Tel.: +36-30-6212160

E-mail: konyhaspista@gmail.com Cím: 4071 Hortobágy, Tornyi domb 1. GPS koordináták: 47.580303 / 21.139087

2020.február 22. Ünnepelje velünk és állatainkkal a farsangot a Pusztai Állatparkban. A rendezvény a Pusztai Állatparki belépőjegy megvásárlásával látogatható. Bővebb információ: 06/52701-037...

Tisztelt Látogatóink! Az Állatpark újra megnyitotta kapuit, Várjuk önöket szeretettel! A belépőjegy vásárlásánál az épületben a maszk használata kötelező....